-
قالیچه ابریشم اصل قم 3 متری 1177
اطلاعات بیشتر -
قالیچه ابریشم اصل قم 3 متری 1180
اطلاعات بیشتر -
قالیچه ابریشم اصل قم 3 متری 1179
اطلاعات بیشتر -
قالیچه ابریشم اصل قم 3 متری 1177
اطلاعات بیشتر -
قالیچه ابریشم اصل قم 3 متری 1176
اطلاعات بیشتر -
قالیچه ابریشم اصل قم 3 متری 1175
اطلاعات بیشتر -
قالیچه ابریشم اصل قم 3 متری 1173
اطلاعات بیشتر -
قالیچه ابریشم اصل قم 3 متری 1172
اطلاعات بیشتر -
قالیچه ابریشم اصل قم 3 متری 1171
اطلاعات بیشتر -
قالیچه ابریشم اصل قم 3 متری 1169
اطلاعات بیشتر -
قالیچه ابریشم اصل قم 3 متری 1168
اطلاعات بیشتر -
قالیچه ابریشم اصل قم 3 متری 1165
اطلاعات بیشتر
یکی از مشهورترین فرش های دستباف ایرانی ، فرش ابریشم اصل قم است. فرش دستباف ابریشم اصل قم از جمله فرش هایی است که بازار آن محدود به داخل ایران نیست بلکه در سراسر دنیا مشتریان خاص خود را دارد.
یکی از مهمترین ویژگی های فرشدستباف ابریشماصل قم این است که به اندازه ای زیبا و طبیعی بافته می شود که در نگاه اول چنین به نظر می رسد که یک تابلو نقاشی است.
از حدود یک قرن پیش بود که به تدریج صنعت قالی بافی در قم پیشرفت های خود را آغاز کرد و بافت فرش دستباف ابریشم قم در این استان به صورت جدی و با استفاده از طرح و نقش های مختلف آغاز شد و همین امر باعث شد تا این فرشدستباف ابریشم و کرک وابریشم اصل قم به یک فرش معتبر و ارزشمند در جهان تبدیل شود .
استفاده از مصالح اولیه بسیار مرغوب در تولید ابریشم، همراه با کیفیت بافت و غیره باعث شده که فرش ابریشم قم (فرش دستباف ابریشم قم برند قمات قم) بهترین فرش دستباف ایران باشد.
دقت در تهیه این مصالح اولیه به همراه بهره مندی از هنر طراحان هنرمند موجب شده که برند قمات به هنرمندانه ترین برند فرش دستباف ابریشم قم تبدیل شود.
همچنین به کار گیری مصالح اولیه بسیار مرغوب ابریشمی و تک بافت بودن برند قمات قم موجب تبدیل این برند به بهترین برند فرش ابریشم دستباف ایرانی شده است.
رج شمار بالای فرش ابریشم قمات قم در کنار ابریشم بسیار مرغوب مورد استفاده، موجب تولید متراکم ترین نوع فرش دستباف ابریشم قم در بین فرشهای دستباف ایرانی توسط این برند شده است.
کیفیت بالای فرش برند قمات قم به همراه بهره مندی از مواد اولیه بسیار مرغوب در تولید ابریشم باعث تبدیل این برند به ارزشمندترین فرش دستباف ابریشم قم در بین انواع فرشهای دستباف ایرانی شده است.
همچنین کیفیت بافت و مرغوبیت بسیار بالای ابریشم مورد استفاده در تولید برند قمات قم باعث شده که پرفروش ترین فرش دستباف ابریشم در کشور باشد.
در تولید فرش ابریشمی برند قمات قم از مرغوبترین ابریشم اصل و با کیفیت استفاده شده و این فرش را به بهترین فرش ابریشم دستباف ایران تبدیل کرده است.
زیبایی چشمگیر فرش و کیفیت بسیار بالای ابریشم مورد استفاده در فرش برند قمات قم، موجب تبدیل این برند فرش دستباف ابریشمی ایرانی به فرش زینت و سرمایه شده است.
برند قمات قم با بهره مندی از هنر و خلاقیت هنرمندان و ابریشم بسیار مرغوب، بهترین طراحی و نقوش را در بین فرشهای دستباف ایرانی داراست.
به کار بردن مواد اولیه بسیار مرغوب در تولید ابریشم به همراه کیفیت بالای بافت فرش ابریشم قم برند قمات قم، این فرش را به لطیف ترین فرش دستباف ایران تبدیل کرده است.
پیشینه فرش بافی در قم
فرش هایی که در ابتدا در این استان بافته می شدند به مانند فرش های امروزی نبودند بلکه در بافت آنها از مواد اولیه مرغوب استفاده نمی شد و همچنین بافت آنها نیز درشت بود و در رج شمارهای چهل بافته می شد ؛ در نتیجه شاهد فرش هایی با کیفیت امروزی نبودیم.
به تدریج در سال های بعد در ساختار فرش های استان قم تغییرات اساسی ایجاد شد و قالیبافان و طراحان نقشه قم به فرش های تمام ابریشم و کرک وابریشم اصل که ریز بافت بودند روی آوردند و فرش های گرانبها و لوکسی را در اختیار علاقمندان فرش های دستباف قرار دادند.
فرش دستباف ابریشم قم
همانطور که گفتیم فرش قم از جمله فرش های دستباف ایرانی است که در حال حاضر در دنیا به عنوان فرش نفیس شناخته می شود. این فرش از بافت و طرح و نقش خاصی برخوردار است که آن را به یکی از فرش های ممتاز و خاص تبدیل کرده است.
با وجود این که سال های زیادی از شروع بافت فرش ابریشم قم می گذرد ولی این فرش همچنان اصالت اولیه خود را حفظ کرده و در بافت آن از مواد عالی و رنگ های طبیعی استفاده می شود. همچنین طرح های به کار رفته در این فرش قم نیز از طرح های چشم نواز ایرانی است.
تاریخچه فرش دستباف ابریشم اصل قم
صنعت قالیبافی قم از زمان های دور رواج داشته است. این صنعت ابتدا در بین روستاییان و عشایر این استان مرسوم بود و همان طور که گفته شد در ابتدا قالی هایی که بافته می شدند از کیفیت مناسبی برخوردار نبودند.
اما فرش ابریشم قم که به شکل امروزی بافته می شود از حدود هشتاد سال پیش و در دومین دهه قرن بیست میلادی رایج شد. این مقطع زمانی با ورود تجار کاشانی به قم مصادف بود که دارهای قالی را به شهر قم بردند و در مقیاسی محدود این نوع از فرش بافی را در آنجا شروع کردند.
این نوع قالیبافی در کمتر از دو دهه در قم راه پیشرفت خود را طی کرد و وارد فاز تجاری شد و برای خود اسم و رسمی پیدا کرد و در شهر قم رایج شد و به تدریج در روستاها و مناطق اطراف نیز گسترش یافت و فرش دستباف ابریشم قم را به فرش ممتاز تبدیل کرده است .
گزیده ای ازتاریخچه فرش دستباف قم
استان قم در جنوب استان تهران و در مسیر ارتباطی استان های جنوبی با مرکز و شمال کشور واقع شده است. استان قم شامل چهار بخش کهک، مرکزی، جعفرآباد و خلجستان و 256 روستا بوده و مرکز آن شهرستان قم می باشد که در مجاورت کویر نمک قرار گرفته است. و به دلیل اینکه مناطق و روستاهای قم در موقعیت های مختلف جغرافیایی قرار گرفته اند.
دارای آب و هوای متنوعی بوده و از وضعیت آب و هوای کویری و بیابانی تا آب و هوای سرد و کوهستانی برخوردار است. بر اساس این تنوع اقلیمی موقعیت های کشاورزی متنوعی در استان بوجود آمده و امکان کشت اکثر محصولات کشاورزی فراهم گشته است.اکثر روستاییان این استان علاوه بر کشاورزی و دامداری، به امر تولید صنایع دستی خصوصاً قالیبافی نيز اشتغال دارند.
سوابق تاریخی
هر چند صنعت قالیبافی از دیرباز بین عشایر و روستاییان قم رایج بوده است. لکن سابقه قالیبافی در قم با شیوه فعلی به اواخر دهه دوم قرن بیستم میلادی یعنی حدود 80 سال قبل می رسد؛ یعنی زمانی که تجار کاشان دارهای قالی را بدانجا برده و کار را در مقیاسی محدود شروع کردند و هنوز بیست سالی از آن نگذشته بود که قالیبافی در آن با ابعادی تجارتی به صورت پیشرفته و قابل ملاحظه ای ارائه طریق داد.
اين صنعت بسرعت در شهر قم معمول و رایج شده و به تدریج به روستاهای اطراف نیز گسترش یافت. با اینحال صنعت قالیبافی در بین عشایر شاهسون منطقه از قبل به شیوه ذهنی بافی معمول بوده است
ساختار
قالیهای قم ابتدا با استفاده از پشمهای نه چندان ظریف وارد بازار می شدند. و عموماً با رجشمار40 انجام می گرفتند. در سالهای بعد هنرمندان قالیباف قم تحول قالیبافی را به حد تکامل رسانیده و با مهارت و توانایی خاصی مبادرت به بافت فرشهای تمام ابریشم با رجشمار بسیار بالایی نمودند. قالیهای ابریشمی نفیس که بدین ترتیب و با این نخهای ظریف ابریشمی به بازار عرضه گردید نیز تحت عنوان گل ابریشم مرسوم شدند.
عامل تعیین کننده برای شناسایی قالی های قم تکنیک کار است زیرا که کاملاً منظم و کامل است. اگر به قالی های جدید با کیفیت عالی (مثلاً قالی های کاشان، تهران، کرمان و غیره) دقیق شویم، در پشت این قالی ها بخصوص در کلفتی پودها، تار و یا گره ها، پاره ای بی نظمی ها را خواهیم دید که البته قابل چشم پوشی اند.
این بی نظمی در قالی های قم مطلقاً وجود ندارد و نظم آنها به نحوی است که گاهی انسان را به تردید می اندازد و این تردید تا جایی است که فکر می کند مبادا این قالی با ماشین بافته شده است.
قالی های ابریشمی قم بافت آن بسیار فشرده و بادوام و تار آن از نخ پنبه ای تابیده شده و پود آن نازک تر است. گره ها از پشم زیبای محلی که به نام سبزوار معروف است می باشند. این گره ها بسیار کوچک اند (بطور متوسط در هر دسی متر مربع 4000 تا 7000 گره) و از نوع فارسی باف می باشند.
ارتفاع پرزها متوسط و فقط در یک طرف این قالی ها ریشه دیده می شود. ریشه ها دوتایی و به هم تابیده هستند. بعلاوه این ریشه ها بجای این که صاف باشند به نظر می رسند که بطور نامنظمی از قالی بیرون جهیده اند.
ساختار اولیه
تار و پود معمولاً از نخ تابیده بسیار ظریفند. در قالیهای ابریشمی تار و معمولاً پود از ابریشم هستند..
گره: قالیهای قم بدلیل ظرافت بسیارشان شهرت دارند. حداقل 2500 گره در هر دسیمتر مربع دارند و در قالیهای نا مرغوب این تعداد به 10000 گره در هر متر مربع می رسد و در قالیهای ابریشمی این تعداد بیشتر است و نوع گره، گره فارسی است، بندرت جفتی بافی نیز در این منطقه دیده می شود.
پرز: پرزها در قالی قم محکم و کمی خشن بوده و بیشتر از پشم تابیده بسیار نازک یا ابریشم تابیده بسیار ظریف استفاده می شود. پرز قالیها معمولاً کوتاه و چنانچه از ابریشم باشد بسیار کوتاه چیده می شود.
کیفیت
قالیهای ابریشم قم (ابریشم و کرک وابریشم ) بسیار بادوام و بیشتر جنبه تزئینی دارند و از بهترین تولیدات قالیهای ایران محسوب می شوند.
– طرحهای رایج
طرحهای قالی قم همانند رنگهای مورد استفاده از تنوع و گستردگی خاصی برخوردار است. نقشه های قالی های قدیمی قم را طرح های مشهور به لچک و ترنج شاه عباسی – محرمات- محرابی و شکارگاه تشکیل می دادند این طرح ها که با اقتباس از نقشه های کاشان و اصفهان تهیه شده بود بسرعت با خلاقیت طراحان قم دچار تحول شده و سبک جدیدی در صنعت قالیبافی ایران پدیدار گشت. این سبک با ویژگیهایی نظیر طراحی استادانه و هماهنگی نقوش و رنگ آمیزی بدیع و کم نظیر به “سبک فرش قم” مشهور گردید.
و بالاخره با توجه به تنوع نقوش و مهارتی که در بافنده قم سراغ داریم تعجبی نخواهد داشت اگر شاهد تولید طرح هایی هندسی و نیمه هندسی در بافته های این منطقه باشیم. لذا بافت طرحهایی هندسی همانند قالیهای قفقاز و نقشهای هراتی موسوم به ماهی درهم که در مدالیونی چند ضلعی متن قالی قم را بخود اختصاص می دهند، گهگاه تعجب بیننده را که همواره به اصالت طرحهای هر منطقه می اندیشیده است بر می انگیزد.
و ناگفنه نماند که با توجه به سلیقه بازارهای هدف همواره تنوع و نوآوری باعث دوام وحضور فرشهای ابریشم و گل ابریشم قم در کشور و دنیا بوده است تولیدکنندگانی چون محمدشکاری دهج که با خلاقیت و نوآوری و سالها تجربه در امر تولید فرشهای دستباف پشمی و ابریشمی اقدام به ابداع طرح فرش دستباف قمات قم نمود که هم اکنون سرآمد بسیاری از فرشهای دستباف ابریشم و گل ابریشم و کرک ابریشم و قالیچه و ذرع ونیم و…کشور میباشد..
رنگ بندی:
صنعت قالیبافی قم (خصوصا فرشهای ابریشمی)همواره به استفاده از رنگهای زیبا و چشم نواز مشهور بوده است. تعداد رنگهای مصرفی در فرش قم، ابتدا محدود به چهار الی 6 رنگ بوده است اما به موازات تکامل طرح های اولیه فرش، تعداد رنگها نیز در فرش قم افزایش یافته است.:
افزایش تنوع در طرح های فرش قم و تحولاتی که اخیراً در طراحی فرش این استان بوقوع پیوسته است تعداد رنگهای مصرفی در فرشهای قم را به میزان قابل ملاحظه ای افزایش داده است. به گونه ای که در حال حاضر فرشهایی با بیشتر از 40 رنگ مشخص و متمایز طراحی و بافته می شوند.(نمونه بارز این تنوع و زیبایی را میتوان در فرشهای ابریشمی قمات قم به وضوح مشاهده کرد).
ابعاد:
با توجه باینکه قم، شهری زیارتی بوده و پس از مشهد مهمترین شهر مقدس ایران است و از طرف دیگری سجاده جایگاه ویژه ای در ره آوردها و تحفه های سفرهای زیارتی ایرانیان دارد لذا کارگاههای قالیبافی که به تولید سجاده اشتغال دارند در این شهر، توسعه قابل توجهی یافته بودند ولی هم اکنون وبا توجه به تقاضای بازار فرشهای ابریشمی و کرک و ابریشم در ابعاد مختلف از ذرع و نیم تا قالیهای بزرگ در کارگاه های استان بافته میشوند.. با توجه به مطلب فوق و سایر ابعاد رایج در قم می توان طیف قالیهای قمی را به 4 بخش زیر از لحاظ ابعاد تقسیم نمود:
الف) قالیچه های سجاده ای که معمولاً در اندازه 20/2×50/1 متربافته می شوند.
ب) قالی: اندازه قالیهای قم معمولاً 3×2و5/3 ×5/2 و4×3 متر این قالیها برای فرش کردن اتاقها و سالنهای بزرگ به کار گرفته می شوند.
ج) کناره: برای فرش کردن راهروها و راه پله ها از این نوع فرش استفاده می گردد. عرض کناره ها بین 50 تا 100 سانتی متر و درازای آنها بین 2 تا 6 متر می باشد.
د) بیشترین میزان تولید فرش قم از نوع قالیچه و ذرع ونیم می باشد. قالیچه و ذرع ونیم های ابریشمی قم کاربرد وسیعی در تزئین و دکوراسیون اتاقها و سالنهای پذیرایی دارند.
علاوه بر این کارگاه های قالیبافی ، کارگاههای خانگی زیادی نیز در شهرستان قم و روستاهای اطراف آن وجود دارند. امروزه فرش ابریشم. گل ابریشم.کرک و ابریشم و ذرع ونیم قم در بازارهای جهانی به بافت ظریف و طرح اصل و رنگ آمیزی متین و زیبا شهرت یافته است.
شهرت و مقبولیت فرش قم به گونه ای است که حتی قالیبافان کشورهایی نظیر هند و پاکستان و چین از طرح های آن اقتباس نموده و فرشهای کپی شده را روانه بازار نموده اند(هرچند هیچگاه نتوانسته و نخواهند توانست گوشه ای از هنرمندی بافندگان و تولیدکنندگان فرش دستباف ایرانی را تولید نمایند).
باتوجه به جمیع مطالب فوق میتوان گفت که فرش دستباف ابریشم قم (درابعادمختلفی چون قالی و قالیچه و ذرع ونیم و…)از زمره فرشهای ابریشمی نفیس کشور بوده و هست و با توجه به رویکرد صادراتی آن میتواند یکی از فعالیتهای مهم دراجرای اقتصاد مقاومتی وباعنایت به ارزآوری بسیارخوب آن خصوصا در تولیدات ابریشمی یکی از کالاهای صادراتی غیرنفتی مهم برای کشور باشد.
و در این بین نقش برند و قالی ابریشمی قمات قم با تولیدات بسیار متنوع تهیه شده از مواد اولیه طبیعی مرغوب و بهترین ابریشم موجود درکنار طرحهای چشم نواز و البته تضمین 30 ساله کیفیت غیر قابل انکار و نقشی بسیار مهم میباشد..
گزیده تاریخچه فرش دستباف ایران
طبق روایات شاهنامة فردوسی، آغاز فرشبافی، رشتن و بافتن به زمان تهمورث یعنی زمان پیشدادیان باز میگردد. در تاریخ طبری از فرشهایی که با مو و پشم حیوانات در این دوره بافته شده سخن رفته است.
قدیمیترین نشانه از هنر قالیبافی به عصر مفرغ باز میگردد این نشانه یک کارد قالیبافی است که از گورهای عهد مفرغ ترکمنستان و شمال ایران یافت شده است. در شهر سوخته (دشت سیستان ـ جنوب شرقی ایران) نیز فرشهای حصیری و پارچه و ابزارهای بافندگی به دست آمده که متعلق به 2800-2500 پیش از میلاد است.
در دورة هخامنشیان، به نقل از گزنفون، شهر کهن ساردیس به قالیهای گرهباف خود فخر میکرده که به نقشهای حاشیه و هیکلهای مردان و شیردالهای افسانهای آراسته بوده است.
کهنترین قالیها به ترتیب: قالی کشف شده در نقش برجستة کاخ نینوا، فرش پازیریک از پنجمین گور اقوام سکایی، تکه فرش قومس (دوران ساسانیان)، فرش آناتولی (13-14م).
از دورة اشکانیان تنها میتوان به فرش مقبرة لوـکان چین اشاره کرد که به عقیدة پژوهشگران پشم آن از قفقاز (که در ان زمان متعلق به ايران بود) است. از دورة ساسانیان نیز تکه فرش قومس و فرش تاریخی و جواهرنشان بهارستان که در تالار بار عام کاخ تیسفون گسترده بوده و پس از حملة اعراب به عنوان غنیمت تقسیم شده است.
در قرون اولیة هجری پس از نفوذ اسلام طرح فرشها، به سبب منع شبیهسازی و زینت، تغییر کرد امّا در زمان خلفای عباسی که تجملگرایی و قصرهای پر زرق و برق رواج یافت بافت اینگونه فرشها نیز رونق گرفت. از دورة سلجوقی نیز تکه فرشی با نقوش هندسی در موزة اوقاف استانبول نگهداری میشود.
سفرنامه ابن بطوطه از دورة ایلخانان به فرشهای عظیم و گرانبهای کاخ غازانخان و فرشهای حرم امام رضا (ع) در مشهد اشاره كرده است. در دورة تیموریان از کارگاههای بزرگ قالیبافی سبزوار سخن رفته و استفاده از مینیاتور در نقشة فرشها توسط نگارگران چیرهدست.
صفویان
شاه اسماعیل: توسعة کارگاههای قالیبافی در تبریز.
شاه تهماسب: قالی ایران در زیبایی و ظرافت بافت به حد کمال میرسد. قالی معروف و تاریخی اردبیل در این زمان بافته شده است.
شاه عباس: در اصفهان و چند شهر دیگر کارگاه قالیبافی دایر کرد و دستور داد كه هر کانون، فرش را به شیوة خود ببافد تا اصالت هنری آن حفظ شود. در زمان صفویان برای اولین بار قالیبافی از ایلها و طایفههای کوچنده و روستاها و آبادیهای کوچک به شهرها آمد. فرشهای نفیس این دوران به بیش از سه هزار تخته تخمین زده شده است.
در زمان افشاریان بخاطر جنگهای پیدرپی تولید فرشهای زینتی کاهش یافت. از زمان کریم خان زند دو تخته فرش باقی مانده که یکی تاریخدار و به سفارش حاکم وقت کرمان و دیگری احتمالاً در شیراز بافته شده است.
در زمان قاجار اروپا و آمریکا تقاضا برای خرید فرش ایران را افزایش میدهند. شرکتهای چند ملیتی فرش در ظاهر برای تشویق به صادرات و در واقع برای سودجویی کشورهای استعمارطلب تأسیس میشود.
دو کتاب در زمینة فرش به رشتة تحریر در میآید: کتاب تجارت قالی رنگین به رنگهای جوهری و کتاب یادگار حسن از آثار دین.
در دوران پهلوی به کارگاهها نظم بخشیده شد و بهداشت مورد اهمیت قرار گرفت. دستگاه فرش ماشینی نيز وارد ایران شد. پس از انحلال مؤسسة قالی ایران شرکت سهامی فرش ایران تأسیس شد و مرکز صنایع دستی، انجمن دوستداران فرش ایران و موزة فرش دایر گردید.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی بر پایة مصوبة سال 1382 شورای عالی اداری «مرکز ملی فرش ایران» برای ساماندهی و یکپارچگی وضعیت کمی و کیفی تولید و عرضة فرش دستباف بنیان نهاده شد. هدف این مرکز، معرفی جایگاه ارزشمند فرش دستباف ایران، حمایت از بافندگان و دستاندرکاران فرش و توسعة صادرات این محصول با ارزش است.( ادامه دارد………).